Radioclub

Hjälper dig att hitta musiken till casinospel

Internetradio, radiokanaler och radioprofiler

Internetradio är det nya

Internet har inneburit fantastiska möjligheter för människan. När världen blivit flera storlekar mindre har tillgängligheten till information ökat. Följden har blivit att människor oavsett samhällsklass har möjlighet att utbilda sig. På Internet finns bland annat radioprogram från världens alla hörn att lyssna till. Det kan vara både inspirerande och spännande, däremot är det av yttersta vikt att man förhåller sig källkritisk; annars riskerar man att tro på något som inte är sant.

Föredrar du att lyssna på klassiska radiokanaler, sådana som sänds i en gammaldags radio, är utbudet mer begränsat. I Sverige finns förvisso många lokalradiostationer. Därtill sänds program som produceras av exempelvis MTG Radio samt SBS Radio – exempelvis Lugna Favoriter och Mix Megapol. Förutom kommersiella radiostationer finns Sveriges Radios stationer P1, P2, P3 och P4. Nämnda program och stationer går även att lyssna till på Internet, varför det är svårt att dra gränsen mellan radio och Internetradio – media konvergerar och kommer fortsätta att göra så.

Radion har haft stor betydelse för det svenska samhällets utveckling, även när Internetradio tagit över. Radioprofiler som förtjänat sin plats i historien är Sven Jerring, Ulf Elfving, Hans Villius, T.G. Wickbom, Sigge Fürst, Åke Strömmer, Lennart Hyland och Sven Jerstedt. Att endast män nämns återspeglar kvinnans roll i samhället under radions tidiga framväxt. När en kvinna för första gången läste upp nyheterna i svensk radio blev Sveriges Radio nerringda av arga lyssnare som motsatte sig beslutet att välja en kvinna före en man.

På senare år har kvinnan tagit den plats i etern hon förtjänar. Gry Forsell, som även syns som programledare i TV, är en av flera kvinnliga programledare i radio. Hon är programledare i programmet Gry och Anders med vänner som sänds i Mix Megapol. Andra kvinnor som tagit plats i svensk radio är Annika Lantz och Lotta Bromé. För att lyssna på äldre program med dem kan du lyssna på Internetradio.

Internetradio