Radioclub

Hjälper dig att hitta musiken till casinospel

Populära radioprogram genom tiderna

Radioprogram och radioprofiler

Sveriges Radio (SR) grundades 1924 under namnet AB Radiotjänst. Den 1 januari året därpå producerades den första sändningen; över 40 000 människor kunde höra Sven Jerrings röst i radio för första gången. Jerring blev symbolen för SR och producerade många radioprogram under sin karriär, bland annat Barnens brevlåda som började sändas under hösten 1925.

Under åren som varit har radioprogram kommit och gått. Några har varat längre än andra, bland annat Dagens Eko som sändes första gången 1937 och som fortfarande sänds. Många radioprogram har varit starkt bundna till musik och tävlingar, inte minst Ring så spelar vi som sänts sedan 1968.

Två klassiska radioprogram är Da Capo och Smoke Rings. Da Capo sändes första gången under 2000 med Anders Eldeman som programledare. I programmet spelas uteslutande svenska örhängen från perioden fram till 1950-talet. Programmet sänds tidiga söndagsmorgnar. Programmet Smoke Rings sändes mellan 1960 och 1999 med Leif ”Smoke Rings” Andersson som värd. Programmet sändes 1 786 gånger, en fler än Jerrings Barnens brevlåda, och endast jazz spelades – framför allt jazz från 1920- till 40-talet.

På senare år har morgonprogram varit särskilt populära. Mix Megapol och NRJ har båda haft, och fortfarande har, morgonprogram som lyssnas av många. Mix Megapol sänder exempelvis programmet Gry och Anders med vänner, NRJ sänder i sin tur Vakna med NRJ. Människor uppskattar att lyssna på morgonprogram som varvar komiska inslag med allvarliga nyheter på vägen till arbetet, vilket banat vägen för denna typ av program.

Om man vill lyssna på äldre radioprogram finns de att hitta i Svensk Mediedatabas eller på SR:s hemsida. Att lyssna på äldre radioprogram är underhållande på flera sätt, samtidigt är det en historielektion. Äldre program var alltid välproducerade, där kvalitet och inte pengar stod i fokus. Därför kan det vara befriande att lyssna på äldre sändningar, exempelvis Smoke Rings – ett av många radioprogram som lyfte fram äldre musik.

radioprogram